Privacy

Aan de bescherming van uw privacy hecht de parochie veel waarde. We dragen er zorg voor dat uw persoonlijke informatie vertrouwelijk en conform de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) wordt behandeld. Daarvoor hanteert de parochie een privacyverklaring.
Wanneer u denkt dat u op onze website gegevens tegenkomt waarmee uw privacy geschaad wordt dan verzoeken wij u dit kenbaar te maken. Dit kan via het centraal secretariaat van de parochie.

Een contemplatief antwoord op een tijd van crisis en verandering

Dit was het thema van een internationale bijeenkomst in Brugge eind september. In een andere omschrijving stond: De transformerende invloed van meditatie. Een van de sprekers was Herman van Rompuy, in het verleden minister-president van België en voorzitter van de Europese Raad. Ik besloot er heen te gaan.
De bijeenkomst was georganiseerd door de World Community for Christian Meditation (WCCM, de Wereldgemeenschap voor Christelijke Meditatie). Een organisatie in het leven geroepen door de Benedictijner monnik John Main in de zeventiger jaren van de vorige eeuw. Ook nu is er een band met de Benedictijnse familie. John Main ontdekte het meditatieve gebed in het vroege christendom van de vierde eeuw. De ‘community’ is intussen in 120 landen vertegenwoordigd en kent honderden groepen die wekelijks in meditatief gebed bij elkaar komen. Ook in Alphen is zo’n groep. Voor informatie hierover: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

De sprekers op de bijeenkomst spraken over de omvormende invloed van meditatie op hun terrein. Ook de crisis binnen de kerken kwam aan de orde. Er waren 200 deelnemers uit 30 landen. In de bilaterale contacten viel mij het open karakter van de wekelijkse bijeenkomsten op. Ik hoorde daarover bij deelnemers uit Scandinavische landen en uit Taiwan. ‘Open’ ook naar Boeddhisten, Hindoes, Moslims enz. Ook atheïsten namen deel aan de meditatiebijeenkomsten. Het criterium is dat Christus voor hem of haar een bijzondere man is. De aanwezigen uit Australië beklemtoonden het mediteren van jongeren waarmee men goede tot zeer goede ervaringen had.
Waarom die titel boven dit stukje: Een lichtpunt? Er is een beweging die zijn wortels heeft in de spiritualiteit van de eerste eeuwen, een beweging van mensen die de transformerende invloed van het mediteren ervaren. Een beweging die zich snel wereldwijd verspreid, waarin alle christelijke kerken zijn vertegenwoordigd en die ook open staat voor mediterenden buiten de christelijke wereld omdat de Eeuwige ook daar aanwezig is.
Een tijd van ‘crisis en verandering’ is ook een tijd waarin de aanzet wordt gegeven voor nieuwe ontwikkelingen.

Kees Verhage