Op 19 september en 3 oktober zijn we onder leiding van pastor Saskia van Winden bij elkaar geweest om aan de hand van het boekje ‘Aan u alle lof’ de encycliek Laudato si’ van Paus Franciscus te bespreken. Deze avonden sluiten goed aan bij het thema, welke op de startzondag van 29 september duidelijk werd benadrukt, namelijk: ‘Hart voor de aarde en hart voor elkaar’.
De eerste avond, welke gehouden werd in de serre bij Tineke Heemskerk, hebben we de hoofdstukken 1 en 3 gelezen en de gespreksvragen bij die hoofdstukken met elkaar besproken. Dat leverde genoeg gespreksstof op; de 2 uur is dan snel voorbij. De hoofdstukken 1 en 3 geven een beschrijving van hoe de situatie nu is. Daarbij komen de welvaartverdeling, klimaatverandering en milieuvervuiling aan de orde.
De tweede avond werd gehouden in het theehuis van de Groene Kathedraal, een hele bijzondere locatie met een prachtig uitzicht over de polder en de ondergaande zon. Deze avond hebben we de hoofdstukken 2 en 4 samen gelezen en de gespreksvragen gedeeltelijk behandeld. Ook deze avond kwamen we weer tijd tekort. Deze hoofdstukken behandelen vooral hoe de situatie in de wereld eigenlijk zou moeten zijn. Een van de uitspraken van de Paus in hoofdstuk 4 is: De aarde is ‘gemeenschappelijk erfgoed’, dat wil zeggen dat iedereen recht heeft op de oogst. De paus pleit hier voor een betere verdeling van de welvaart. Iedereen moet kunnen meeprofiteren van iemands privébezit.
Deze avonden hebben we ook veel besparingstips met elkaar uitgewisseld. Er wordt gepleit voor een simpelere manier van leven. We zouden een andere levensstijl aan moeten nemen. Veel slechte gewoonten van het westen zijn soms overgenomen door mensen in ontwikkelingslanden.
De derde leesavond is op 17 oktober; als u dit leest dan is deze avond al achter de rug. Op deze avond worden hoofdstukken 5 en 6 gelezen en besproken. In deze hoofdstukken vinden we richtlijnen voor ons handelen; met andere woorden: hoe gaan we het met elkaar aanpakken.
Ad Janmaat