Afscheid van Pater Wim van Leeuwen

Pater van LeeuwenIn het weekend van 1 – 2 september nemen we afscheid van onze missionaris in Oeganda.
Onze parochie was tot voor kort altijd zeer ingenomen als onze enige authentieke plaatselijke Emeritus missionaris Pater Wim van Leeuwen op enkele zondagen door het jaar heen bij ons in Hazerswoude in de Eucharistie voorging, als hij in Nederland was. Ook al is hij nu 92 jaar, dat maakte niets uit, want hij droeg geen bril, hij had geen grijs haar en hij preekte alsof er nog een jonge man op het altaar stond. De laatste 10 jaar was hij onze emeritus invalpastor op 3 à 4 zondagen door het jaar heen.

Pater van Leeuwen heeft veel vrienden in onze parochie, jongens waarmee hij vroeger is opgegroeid. En daarbij waren er enkelen die hem tijdens zijn 50-jarige werk in Oeganda hebben gevolgd, en hebben bijgestaan en diverse acties hebben opgezet omdat zij veel waardering hebben voor zijn levenswerk in Oeganda. Zo waren er kaartavonden met verloting. Van de opbrengst werden er containers gevuld met goederen die hij in Oeganda goed gebruiken kon. Pater van Leeuwen woont nu in het Missiehuis van de Paters van Mill Hill in Oosterbeek bij Arnhem. Als hij dus bij ons in de Eucharistie voorging, moest hij 100 km heen en 100 km terug rijden om dat te kunnen doen. Tussendoor sliep hij dan bij zijn zus, Mien de Boer-van Leeuwen of bij zijn nicht Conny van Dijk-de Boer.
Maar vanaf mei 2018 heeft Pater van Leeuwen advies gekregen om deze afstand niet meer zelf te rijden. Toen was het ineens afgelopen met ons mooie schema. Voor vieringen in juni en juli hebben wij alternatieven gevonden, o.a. door Pater Jan Straathof uit Ghana. Ook een van onze laatste missionarissen uit onze parochie,
Voor het weekend 1en 2 september hebben wij aan de leidinggevende van zijn Missiehuis in Oosterbeek gevraagd: “Mogen wij Pater van Leeuwen komen halen om als parochie op een mooie wijze afscheid te nemen van de priester Wim van Leeuwen als voorganger in onze HH. Engelbewaarderskerk, die meer dan 60 jaar een gezicht was in onze parochiegemeenschap”?
Als hij voorging waren er altijd wat meer mensen dan gewoonlijk!
Wij van de pastoraatgroep gaan dat doen in een viering op zaterdagavond met de Cantores en zondagochtend met het St. Ceciliakoor met daarna een gezellig samenzijn met koffie waarbij u hem de hand kunt schudden, zijn broer Piet, ook oud-missionaris in Oeganda, zal hierbij aanwezig zijn. Natuurlijk zal hij vanuit de parochie toegesproken worden en wij zetten een grote bus achter in de kerk waar alle mensen die hem sympathiek zijn, een gift in kunnen doen voor een door hem zelf te benoemen project in Oeganda. Want de pater heeft nu al genoeg rozenstruiken in zijn tuin.
Wij rekenen op een volle kerk bij het afscheid van pater Wim van Leeuwen op zaterdagavond 1 september om 19.00 uur en zondag 2 september om 9.30 uur.

Namens de pastoraatgroep HH. Engelbewaarders, Jan Rietveld