Adventsactie 2018. HULP AAN RWANDA

Rwanda1In het vorige parochieblad hebt u al kunnen lezen over de actie voor Rwanda. Graag brengen wij het spaardoel in deze adventtijd nog een keer onder de aandacht:
Rwanda is een opvallend klein Afrikaans land, kleiner nog dan Nederland. Het heeft ongeveer 11 miljoen inwoners en daarvan is 90 procent Christen. Jarenlang was er de strijd tussen de Hutu’s en Tutsi’s. Dat zorgde ervoor dat veel kinderen zonder ouders kwamen te zitten. De armoede is groot en de weeskinderen van toen hebben nu ook weer kinderen die nagenoeg kansloos zijn en hun heil elders zoeken. Zij hebben te maken met geweld, verwaarlozing, honger en pure armoede. De enige uitweg die ze nog zien is de straat.
Joseph Bitage en zijn vrouw Caritas hebben er hun levenswerk van gemaakt om deze jongens te helpen. Joseph is eigenlijk bouwkundig ingenieur. Hij had, zoals hij het zelf uitdrukt ‘niet direct zijn eerste talenten liggen’ om als directeur dit Centrum voor straatkinderen te runnen. Maar toen hij en zijn vrouw Caritas gevraagd werden dit te doen, hebben zij alles opgegeven. Ze zijn volledig toegewijd aan het Centrum, een voorbeeld van pure overgave.

Het Centrum Cyprien en Daphrose biedt kinderen opvang, scholing, sport, spel en persoonlijke begeleiding in een warme, familiaire, gemeenschap. Hier kunnen de kinderen, na jaren soms, weer ervaren hoe het is om kind te zijn. De methode waarmee het Centrum werkt is gebaseerd op de vrije wil. Elk straatkind moet volledig vrijwillig naar het Centrum komen en niemand dwingt hem hier te blijven. Wel wordt een duidelijk beroep gedaan op de kinderen om zich verantwoordelijk te gedragen en zich aan de leefregels van het Centrum te houden. Ze kunnen een enkele keer over de schreef gaan (denk aan diefstal of drugsgebruik tijdens een afkickperiode), maar na drie waarschuwingen moet je het Centrum verlaten. Veel kinderen die het programma van het Centrum succesvol doorlopen, komen later op zeer goede posities in de maatschappij terecht.
Het verschil in de blikken van de kinderen uit het Centrum, met die van de straatjongens is groot. De kinderen van de straat straalden vijandelijkheid uit, terwijl de kinderen die al enige maanden in het Centrum leefden rustig en met vertrouwen de wereld in keken. Dát is dus wat liefde en geborgenheid met je doet. Gedurende deze vier weken van de advent Rwanda2vragen we uw financiele hulp. Want meer geld betekent hulp aan meer jongeren. Dit zijn de jongeren van later. Zij zullen het land verder opbouwen. Met uw hulp komen we een stap dichterbij.
IN HET WEEKEND VAN 15 EN 16 DECEMBER ZAL EXTRA AANDACHT ZIJN VOOR DE ACTIE EN DAN ZAL OOK DE COLLECTE VOLLEDIG BESTEMD ZIJN VOOR RWANDA
Doneert u liever per bank: NL36INGB0006192337 t.n.v. Parochie H. Thomas, Adventsactie Rwanda.