Terugblik op onze Jordaniëreis

9 t/m 17 oktober

PetraDinsdag 9 oktober was het eindelijk zover en vertrokken wij naar Jordanië. Een vroege start, want ons vliegtuig vertrok om 7.00 uur. Na een overstap in Wenen landden wij rond 15.00 uur in Amman. Nog een beetje onwennig zo’n eerste dag in een totaal andere cultuur dan de onze, maar zoals meestal, het went verbazingwekkend snel.
Wat viel er veel te zien en beleven onder de bezielende leiding van “onze herder”, pastoor Ruud Visser en niet te vergeten onze Nederlandssprekende Jordaanse gids Hamdan. We bezochten de Abdullahmoskee in gepaste kledij, wandelden door de Citadel van Amman, beklommen het Romeinse theater en maakten kennis met Jerash.

Mount Nebo was indrukwekkend evenals Bethanië, de doopplaats aan de rivier de Jordaan. Kerak met kruisvaarders fort was prachtig en toen was daar het wereldwonder Petra. Twee volle dagen konden wij hier rondlopen en genieten. Voor de meesten toch wel het hoogtepunt van de reis. Fabelachtig mooi en wat voel je je daar nietig en klein. Gaandeweg was de groep heel hecht geworden, we hielpen elkaar indien nodig, zorgden en letten op elkaar, saamhorigheid in optima forma. Zondags vierden wij met elkaar de eucharistie in een grote kring. Het werd een sfeervolle en ontroerende viering, het deed iets met ons allemaal en dat was mooi om dit samen te beleven. Na Petra gingen we de woestijn in per jeep, lunchten bij de Bedoeïenen, gingen in Aqaba de Rode Zee op per glasboot, dreven met z’n allen in de Dode Zee en bekeken de mozaïekvloer in Madaba. Dan de laatste ochtend in Amman om laatste inkopen te doen en het authentieke Arabische sfeertje te beleven.
Woensdag 17 oktober kwamen wij weer terug en net voor middernacht stak ik de sleutel in het slot in Hazerswoude-Dorp. Een bijzondere ervaring rijker en een prachtige reis gehad. Hulde aan onze pastoor en reisleider Ruud Visser. Chapeau!

Margôt Koolmees-Wienen