Hongerdoeken: meer dan verbindend


hongerdoekenSinds het begin van de Veertigdagentijd hangt er ook dit jaar in elk van de vier kerken van onze parochie een hongerdoek bij het altaar. Het zijn onderscheiden kunstwerken, want elk van deze doeken is door een eigen groep parochianen gemaakt. Een parochie kan ook een hongerdoek kopen; maar in onze parochie vervaardigen al een aantal jaren mensen uit de eigen gemeenschap het hongerdoek voor het eigen kerkgebouw. Zij zijn er maanden mee bezig. Al lang vóór de zomer van 2018 werden voor dit jaar de eerste ontwerpen gemaakt en ging men aan de gang met naald en draad, met stoffen en lappen, met restjes wol en zijden. Elk van de vier groepen liet zich inspireren door de Bijbelse verhalen die in de Veertigdagentijd in onze kerken klinken, en ook werd het eigen geloofsverhaal dikwijls in het hongerdoek uitgedrukt. Zo ontstonden er vier kunstwerken van elk 3 X 2 meter.

Wanneer je als parochie een hongerdoek koopt, is dat vaak een print van een doek dat door een ander ontworpen is; per jaar is er slechts één model te verkrijgen. Onze hongerdoeken zijn alle vier verschillend en zijn echt handwerk. De parochianen die eraan werkten hebben elkaar geïnspireerd Van tijd tot tijd kwamen de vier groepen bij elkaar om van hun werk te vertellen. Er zitten vele uren arbeid in, en er is ook met passie aan gewerkt; dat is aan de doeken te zien. Alle hulde aan degenen die dit werk geleverd hebben.
Als u tijd hebt, moet u de vier hongerdoeken in deze Veertigdagentijd eens van nabij gaan bekijken. Er is een brochure gemaakt, waarin de afbeeldingen van elk hongerdoek zijn opgenomen en waarin uitleg wordt gegeven. Maar ook zonder die kennis, is het een pracht om ze te zien.

Pastoor Ruud Visser