Diaconie:
zorg om en voor mensen dichtbij en ver weg

DiaconieIn deze weken is er veel aandacht in de parochie voor de vastenactie. Over het project ”Hoopvolle toekomst in Oudtshoorn Zuid-Afrika” leest u elders in dit parochieblad meer. Maar er zijn ook altijd kleine projecten vaak dicht bij huis. Zoals de Hoogvlietbonnen die we inzamelen samen met de diaconie van de PKN daardoor worden er maandelijks tassen vol boodschappen afgeleverd bij de voedselbank. De bonnen kunnen afgeleverd worden bij het secretariaat aan de Chopinlaan en in een mandje achter in de Bernarduskerk.

Vreemde munten zijn ook nog altijd welkom voor de Toonbank. Lever ze in bij Lydia Borst en zij zorgt dat het in orde komt. Als u soms op reis gaat naar een bestemming buiten het eurogebied dan kunt u altijd aan haar vragen of u wat geld van het land van bestemming kunt kopen bij haar. We weten ook wel dat je bijna overal kunt pinnen dus veel cashgeld heb je niet nodig. Zelf heb ik ook weleens met een koektrommel kleingeld in New York gelopen en dat is niet altijd handig. Heel eerlijk, ik heb het laatste geld in een offerblok in de St. Patrickkerk gedaan. Maar voor het goede doel moet je soms wat.
Een paar jaar geleden was er een grote groep vluchtelingen gehuisvest in de gevangenis aan de Eikenlaan. Daar was toen veel aandacht en ook hulp voor ook van uit de kerken. De vluchtelingen zijn uitgewaaierd over het land en er zijn links en rechts nog wel wat individuele contacten.
Wel is er nog de Arabische Theologische School, eenmaal per maand, meestal in Koudekerk. Mensen vanuit het hele land, soms zelfs vanuit België, komen voor een cursus over geloven en kerk zijn in het Arabisch. Het zijn meestal Syrische mannen en vrouwen soms Irakezen. Soms mensen die hier nog kort wonen maar ook mensen die hier al in vele jaren een bestaan hebben opgebouwd. Omdat deze mensen vaak van ver komen is het fijn als men hier kan overnachten, zaterdag. De gasten komen rond 21.00 uur op vrijdagavond en gaan voor het ontbijt op zaterdagmorgen weer naar Koudekerk. Er zijn wat gastgezinnen maar eigenlijk zoeken we er nog een paar bij. Dus als u gastvrijheid wilt geven aan deze cursisten neem dan contact op met mevrouw Len Bösecke-Taverne, email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Dan hebben we nog onze eierenverkoop voor de PCI, dat loopt ook goed. Deze week krijgt onze kippenboer Aad weer nieuwe kippen en hebben we hopelijk met Pasen weer fijn eieren van jonge kippen.
Op de Gerarduskalender op 1 maart las ik: “De kerk is pas kerk als zij er is voor anderen.”
Dat is wat we doen met diaconie: er zijn voor onze medemens.

Namens de werkgroep diaconie, Tineke Heemskerk