Musical Ruth, boeit een enthousiast publiek

Groepsfoto RuthHet verhaal over hoop op een betere toekomst
De afgelopen weken is de musical Ruth driemaal opgevoerd voor een bijna uitverkochte kerk. De musical kreeg alle drie de keren veel lof en een staande ovatie van het publiek. Eerlijk gezegd is dat niet verwonderlijk, want het spelplezier spatte er aan alle kanten vanaf. Mooi ook om te zien hoe alles tijdens de uitvoeringen in elkaar past en één geheel is gaan vormen. De muziek die de zang begeleid, het licht dat de toeschouwers helpt om zich op het spel te focussen en te laten meenemen. Het geluid dat ervoor zorgdraagt dat alles goed te verstaan is.

De kleding en het decor dat iedereen in de juiste sfeer brengt. Al met al is een groep van bijna 70 mensen uit Rijnwoude sedert september 2018 druk bezig geweest om van de musical Ruth een daverend succes te maken.
De decorbouwers hebben voor de laatste uitvoering een kunststukje geleverd door in korte tijd na de optredens in de Korenaar het decor te verplaatsen en passend te maken voor de Ontmoetingskerk, die daarmee in een Oosterse, Israëlische sfeer is gebracht.
Het is ook niet verwonderlijk dat na afloop van de voorstellingen regelmatig werd genoemd dat de musical Ruth niet onder hoeft te doen voor een professionele uitvoering. Een mooi compliment aan de gehele groep vrijwilligers.

De musical Ruth heeft daarbij alles in zich om ook in onze tegenwoordige tijd een aansprekend verhaal aan mensen te vertellen.
Het drama van vluchtelingen uit Israël, die de hongersnood in hun eigen land willen ontlopen en waarvan het mannelijke deel de zware reis moet bekopen met hun dood. De veerkracht van de vrouwen, die ondanks alles op weg gaan naar een beter leven, terug in hun eigen land. Hoe hoop en de wens op een betere toekomst, mensen aanzet om door te gaan en uiteindelijk hun doel laten bereiken. Maar ook ontspanning en feest als de oogst is gelukt en de hongersnood kan worden verdreven. Of de humor die in de typisch schoonmoederrol zit. De vrouwelijke trouwambtenaar die de verbaasde aanwezige op de bruiloft voorspelt dat dit over 2000 jaar heel gewoon en geaccepteerd zal zijn. Maar het mooiste is uiteindelijk toch de goede afloop, die wordt gevormd door de bruiloft en de geboorte van een kind. Een van de voorouders van koning David.

Jammer dat het voorbij is, hoor je iedereen om je heen zeggen. Onder het publiek dat van de musical heeft genoten, maar ook onder de vrijwilligers die zich voor de musical Ruth hebben ingezet. Zo’n uitvoering smaakt naar meer. Maar net als bij de musical Mozes zal een vervolg wel weer een aantal jaren op zich laten wachten.
Wat rest zijn de programmaboekjes met daarin de sponsors, die het voor jullie mogelijk hebben gemaakt om voor een redelijke prijs van deze musical te kunnen genieten.
Zullen we dan maar zeggen: ‘Tot ziens, mogelijk bij een volgende musical?’

Gerard Kulker