Terugblik activiteiten Werkgroep Volwassenencatechese, werkjaar 2018-2019

CatecheseDe werkgroep Volwassenencatechese kijkt met tevredenheid terug op de geslaagde thema-avonden die we het afgelopen jaar hebben mogen organiseren. Er wordt altijd veel werk verzet voor een bijeenkomst tot stand komt. Maar aan de reacties te merken die we achteraf krijgen is het zeker de moeite waard om dit werk te blijven doen.

- Dit seizoen begonnen we op woensdag 3 oktober met een gespreksavond over beeldvorming rond Jezus. “Wie zeggen jullie dat ik ben?” kreeg het als titel mee. Een onderzoek “Hoe ziet Nederland Jezus” was de aanleiding om voor dit thema te kiezen. Uiteraard zijn we ook bij onszelf op zoek gegaan hoe we Jezus zien: is Hij een voorbeeld, een verlosser, een morele leraar, de zoon van God of een inspirator? Vele namen kwamen er voorbij, beelden meegekregen bij je opvoeding of juist ontstaan of veranderd tijdens de levensfases die je hebt doorlopen. Het was een bijzondere avond, inspirerend en leerzaam om over dit onderwerp met elkaar van gedachten te wisselen.

- De tweede bijeenkomst was op zaterdagmiddag 8 december, van 12 – 16 uur. Titel was “Niemand wordt voor zichzelf geboren” waaraan we ook het jaarthema “Meer dan verbindend” hadden gekoppeld. Via beelden, filmpjes, muziek en teksten liep men door de St. Bonifaciuskerk en stond men stil bij wat dit voor henzelf betekende. Waartoe zijn we op aarde? Een moment van bezinning zo vlak voor Kerstmis, in een drukke en hectische tijd. De rust die de mensen in de sfeervol ingerichte kerk vonden deed hen zichtbaar goed en werd ook zeker gewaardeerd door de deelnemers.

- Donderdag 17 januari, de Dag van het Jodendom, werd een echte topper. Al meerdere jaren wordt hier aandacht aan besteed binnen de parochie en is er veel belangstelling voor. Het is voor de werkgroep altijd spannend of we alle belangstellenden kwijt kunnen in onze ruimte. Dit jaar was Ruthie Drori uitgenodigd. Ze is Joods en kwam op enthousiaste wijze vertellen over hoe Joden de geboorte van een kind vieren, hoe zij hun huwelijksplechtigheid houden en hoe het eraan toegaat wanneer in een Joodse familie iemand overlijdt. Zo’n 35 mensen waren aanwezig bij deze indrukwekkende avond.

- Op woensdag 20 maart was in de Bron de jaarlijkse filmavond. Na wat vertraging, vanwege technische problemen, konden de 35 aanwezigen de mooie en inspirerende film “Mary Magdalene” aanschouwen. De film was opgenomen vanuit het oogpunt van Maria Magdalena en gaf een bijzondere kijk op haar leven en hoe ze zich staande wist te houden in een wereld vol traditionele gewoontes. Uiteindelijk kiest ze ervoor Jezus te volgen en trekt ze op, samen met de andere apostelen. Zij is getuige van Jezus kruisiging en zal als eerste de opstanding van Jezus verkondigen.

- Voor de bijeenkomst op maandag 20 mei is er nagedacht over het jaarthema “Meer dan verbindend”. Een lastig thema om vorm te geven omdat je dit onderwerp heel breed kan zien. Uiteindelijk kwamen we via een bol wol die de deelnemers met elkaar verbond tot gesprek met elkaar. Wat verbind ons met elkaar? Wat hebben we daarvoor nodig? Wat moet je zelf in huis hebben? Antwoorden werden op huisjes geschreven, die samen op een stratenplan, in de vorm van een collage, werden neergezet. Zo vormden ze samen een gemeenschap. Na de pauze werd er ook een kerk geplaatst en gesproken over de verticale verbinding die we onderhouden met God.
De opkomst was niet zo groot, dat nam niet weg dat de gesprekken heel verrassend en verrijkend waren.

Onze laatste bijeenkomst was vrijdag 14 juni, de wandeling door het Groene Hart. We vertrokken vanaf de H. Bernarduskerk richting het landelijke gebied van Rijnwoude. Hoewel ’s-morgens de regen met bakken uit de lucht kwam, was het om 18.30 uur het mooiste weer van de wereld.
Onderweg moesten de mensen op zoek naar een geloofsgenoot. Door middel van cryptische omschrijvingen werd er onderweg over nagedacht. Uiteindelijk werd bij terugkomst bij een kopje koffie of thee onthuld dat het om Ruth ging. Met het uitdelen van een kaartje met daarop een afbeelding van deze bijbelse persoon, en de spreuk van haar “Waar jij gaat, zal ik gaan” sluiten we dit werkjaar af.

Het seizoen zit er weer op. Mooie, inspirerende bijeenkomsten zijn er geweest. We willen u, jou bedanken voor je aanwezigheid. Voor je meepraten, je inzet en je openheid. Mede door uw belangstelling is het voor ons een geslaagd werkjaar geworden.

We hopen u, jou in het nieuwe seizoen weer te ontmoeten! We houden u op de hoogte via parochieblad en de website. Je kunt je ook opgeven als belangstellende via email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. dan krijgt u vanzelf onze activiteiten in uw mailbox!

Namens de werkgroep Volwassenencatechese
Pastor Sjoerd Zuidersma, Nelly Devilee, Anneke van der Knijff en Gusta van der Sluijs