Hemelse koffie met ….

Hemelse koffieIn onze parochie hebben we vele vrijwilligers. De meeste vrijwilligers zijn haast ‘onzichtbaar’ achter de schermen bezig met hun bijdrage aan de gemeenschap. De tuinploeg, de klusgroep, de bloemengroep, de schoonmaakgroep e.d. Één van die mensen is Marc van der Aa. Hij is al weer enige tijd verbonden met de Bonifacius en herstelt al die grote en kleine oneffenheden van het kerkelijke ‘interieur’. Van beelden tot pilaren, er is veel te doen en met hem is er veel te bespreken bij een kop koffie.

Wie ben je?
“Ik ben restaurator. Momenteel werk ik bij Erfgoed Leiden. Mijn opleiding heb ik in Amsterdam gedaan. Ik ben ook kunstenaar en heb een atelier waar ik schilder en metalen kunst maak. Ik voel me niet heel verbonden met de commerciële wereld, want het is een vrij harde wereld. Ik voel me prettiger in de wereld van cultuur en natuur. Ik heb altijd van de natuur gehouden. Oog en hart hebben voor de natuur, daarom leef ik zoals ik nu leef. Ik wil leven vanuit een bezieling. Mijn heeroom die bij de witte paters in Congo zat heeft mij daartoe geïnspireerd. Hij sprak zo geweldig mooi over de sterren die hij zag. Ik ervaar zoveel rijkdom in mijn leven als kunstenaar.”

Een hemels moment:
“Ik heb iets zo bijzonders meegemaakt. Rond 1990 liep ik rond met een metaaldetector en ik vond een zegelstempel uit de 13e eeuw in Hooijdonk. In 1994 was het 700 jaar geleden dat daar een bloedwonder had plaatsgevonden. Het vinden van het zegel was zo’n bijzonder hemels moment voor mij vanwege het verhaal erachter. Ik zat toen nog op de technische opleiding. Door het vinden van dit zegel ben ik daardoor uiteindelijk zelf zegels gaan maken volgens Middeleeuwse technieken, met een gieterij in het Archeon. Dit alles heeft mijn ogen geopend voor de schoonheid en de rijkdom van natuur en cultuur.”

Het geloof is voor mij belangrijk vanwege…
“Het betekent voor mij een rots een houvast. Ik ervaar het als een anker om de goede weg in het leven te kiezen. Zonder het geloof zou ik anders erg langs de afgrond van het leven lopen. Het geeft richting en houvast. Geloof ligt voor mij op een ander vlak dan de ratio; het gaat dieper en is er gewoon. Ik heb wel getracht te leven zonder het geloof, maar dat ging mis. Het geloof moet rijpen en dan krijg ik er nog meer steun aan. Dat is voor mij ook de reden om mijn hulp aan te bieden voor het behoud van de kerk. De wereld draait al om zoveel andere zaken. De kerk is voor mij een kostbare schat. De pracht en praal is een uitdrukking van wat de kerk, het geloof je kan bieden. Geloof en kunst zijn voor mij zo verbonden met het dagelijkse leven. Het is fascinerend. Zo heb ik bedevaartsinsignes van vele jaren geleden gegoten en ze worden nu weer uitgegeven: oude tijden herleven weer!”

Mijn beeld van kerkzijn is …
“Voor mij is dat een redelijk traditioneel kerkbeeld: dat de kerk inspirerend mag zijn en met name de voorgangers die als wegwijzers zijn voor de mensen. Voor mij is het kerkgebouw een huis van God op aarde. Evenzo kan ik ook zonder het kerkgebouw het geloof beleven. Wel hebben we het gebouw nodig om samen te komen en het geeft richting in deze wereld als baken en anker. We hebben mensen nodig die sturing geven.”

 

Noem een persoonlijk moment waarin je je gelukkig voelde …
“Voor mij zijn het er meerdere. Belangrijk is voor mij het moment dat ik iemands werkelijke schoonheid zie; dat je daarmee een band hebt. Je voelt dat die band voor het leven gelegd is. Met een aantal vrienden heb ik die band en het is ook wederzijds. Dit moment heb ik meerdere malen ervaren; dat ik werkelijk contact heb met een ander. Ik voel me daar zo gezegend mee. Dan gaat de zon echt schijnen.”

Hoe stel je je God voor?
“Ik heb het gevoel dat we leven in een parallel-universum van een nog grotere kracht. Zoals het einde van het heelal; het is zo niet te bevatten. Zo is God ook. Wij zijn exponenten ervan. Wij zitten in deze wereld en voelen dat die kracht van Hem doorwerkt in dit universum. Het is één van de grootste mysteries. Mysteries hebben hun kracht, omdat ze mysterie zijn en dat mogen ze van mij ook blijven. ”

Marc, dank voor je openheid. Het was bijzonder om met je te spreken en de bevlogenheid en passie voor het geloof, natuur en kunst te ervaren die in je woorden doordringen. Graag tot een volgend ontmoeten en Gods zegen bij al wat je doet voor kerk en mens.

Pastoraal werker Lâm