Schoonmaak in de Bonifaciuskerk

SchoonmaakOp een dinsdagmiddag na een vergadering belandde ik in de keuken van de pastorie bij de Bonifaciuskerk. Daar zat een groep dames aan de thee onder het thema: “na gedane arbeid is het goed rusten”. Deze dames hadden in de kerk gewerkt en zij doen dit elke derde dinsdagmiddag van de maand. Er is ook nog een groep dames die op de eerste dinsdagmorgen van de maand in de kerk werken. Dan bedoel ik niet bidden, maar stoffen en soppen en, als het nodig is, dweilen. Het stofzuigen van de kerk gebeurt tegenwoordig door Joop Smitskamp, die samen met zijn vrouw Ria in de bungalow naast de kerk woont. Ria en Joop beheren het terrein bij de kerk en sluiten `s avonds af. Nu even terug naar die dames die schoonmaken.

De meesten doen dit al jaren, sommigen al dertig jaar. De gemiddelde leeftijd van deze dames is zeker boven de zestig. Diep respect voor deze dames want de kerk ziet er altijd keurig uit.
Maar nu terug naar de keukentafel: aan het hoofd van de tafel zat mevrouw Ida Breukel–van de Burg en zij is al meer dan veertig jaar een van de trouwe schoonmaaksters van de kerk en vroeger ook de pastorie. Je hoort dames eigenlijk niet naar hun leeftijd te vragen maar ik deed het toch. Deze dame hoopt in september 92 jaar te worden. Een paar jaar geleden heeft ze een nieuwe heup gekregen en kwam ze één of twee keer met rollator, maar dat was al snel niet meer nodig en komt ze gewoon weer lopen naar de kerk en helpt dapper mee met alle voorkomende werkzaamheden.
Ze zat daar aan het hoofd van de tafel, vol verhalen over de familie van haar moeder die een Verkleij was en net als ik van de Groenendijk komt en ook nog van de Lagezijde.
U begrijpt het, dit was zomaar even een uurtje genieten van verhalen van een opgewekte mevrouw Breukel aan de keukentafel in de pastorie bij de Bonifaciuskerk.

Tineke Heemskerk – de Boer