Verslag n.a.v. Vastenactie 2015 en 2018

VerslagIn 2015 heeft de parochie H. Thomas voor de Vastenactie het project opleidingen voor het St. Kizito hospital gehouden (opbrengst € 25.000,-) en in 2018 voor het waterproject in Melela (opbrengst € 24.752,-). Wij zijn juni 2019 weer voor 3 weken in Tanzania aan het werk geweest en hebben daar het waterproject in Melela afgerond. Alle twee de pompen kunnen nu op zonne-energie draaien dankzij de 20 zonnepanelen en omvormers. Men kan nu ook water gebruiken voor de groentetuin en zo kunnen zij weer hun eigen groenten en fruit kweken.

De bronpomp zorgt ervoor dat de voorraadtank van 100.000 liter via zonne-energie constant gevuld blijft zonder dat het iets kost en de kleine pomp brengt het water ook via solar naar de kleine buffertanks zodat er overal druk op de kranen is. Dat betekent dat de 60 zusters in opleiding de komende jaren weer verder kunnen. We zijn ondanks wat tegenslagen toch binnen het budget gebleven.
Ook de opbrengst van het opleidingsproject uit 2015 is buitengewoon goed terechtgekomen. Van dit budget is o.a. een zuster opgeleid tot arts; zij is in 2018 afgestudeerd. Deze Tanzaniaanse zuster is nu hoofd van het Kizito hospital wat vorig jaar door wanbeleid van de vorige staf bijna moest sluiten. Zij heeft dat begin 2019 weer op gang gekregen en wij hebben in juni gezien dat het gelukkig weer goed draait en druk bezocht wordt. Heel bijzonder om te zien hoe één persoon kan zorgen dat 120 mensen hun baan kunnen behouden en er iedere dag weer 100 patiënten geholpen worden. Opleiding is dan ook een van de beste investeringen in deze landen. De Mogolole zusters in Mikumi en Melela, en ook alle andere mensen daar, danken dan ook de parochianen van de H. Thomas voor deze twee projecten.

Henk de Boer