Open Monumentendag

open monumentendagBeste Jan, dank voor je kopij in het vorige parochieblad, maar vergeet je “Dancing Het Zwaantje” niet? Dat was in het parochiehuis naast de kerk in het Zwaantje. Ik ken het alleen van de verhalen maar er zijn vast nog mensen die er meer van weten.
Dan nog even een vraag: wat is “Schaapjesavond”?
Groet Tineke

Hoi Tineke, “Schaapjesavond”: ik weet er alleen maar van uit verhalen en eigenlijk niet eens uit verhalen, maar meer uit wat er in de lucht hing over dat feest. Maar het was iets heel groots heb ik altijd onthouden. Wat weet ik ervan? Het was in Leiden voor boeren die een schaap hielden voor Verbum Dei of de Vincentiusvereniging. Zoals er kerkschapen waren kon je ook een schaap weiden voor deze goede doelen. Dan was er een feestavond in het ‘Antoniusclubhuis’ of in de ‘Stadsgehoorzaal’. De meeste boeren gingen niet zelf, maar gaven de kaarten aan hun kinderen of jongelui in hun omgeving. Dat waren beroemde feesten, met de zegen van meneer pastoor, zeg maar. Liefdes voor het leven zijn er soms het gevolg van.

Groet Jan van Dijk

Even ter aanvulling: met Open Monumentendag bent u welkom in de Bernarduskerk op zaterdag 14 september vanaf 10.00 uur tot 17.00 uur en op zondag 15 september na de viering dus vanaf ongeveer 12.30 tot 16.00 uur. Naast alles rond het thema: “Plekken van plezier” zijn er natuurlijk heel veel oude foto’s te zien en ook gewoon weer verhalen aan de grote tafel in de hal van de kerk, waar u een kopje koffie of thee kunt drinken met de beroemde appeltaart met havermout van Cora en Trees. Op zaterdag is er rond 12.00 uur in de kerk een moment van stilte en gebed in een korte vesperviering. We hopen veel mensen te mogen verwelkomen.

De organisatie van Open Monumentendag

Naast kerken en andere openbare gebouwen zijn ook woonhuizen Rijksmonument. Zo ook het huis van de familie Heemskerk, Rijndijk 201 in Hazerswoude. Ook daar bent u op 14 september welkom vanaf 10.00 uur. Naast het bekijken van het monument zijn er mooie, kleurrijke, spullen uit Guatemala te koop. Enige jaren geleden was in de Thomasparochie het vastenactieproject voor Guatemala met als thema: “vrouwen op weg naar zelfstandigheid”. Een aantal vrouwen heeft, na diverse cursussen, een bedrijfje opgezet voor het maken van kussens, tassen, tafelkleden, etuis e.d. Kom rustig even kijken, misschien zit er iets aardigs voor u bij.

Judith Bank en Tineke Heemskerk