Parochieonderscheidingen

Foto 1Op de foto’s kun je het niet zien maar in dit stukje combineren we de twee onderscheidingen in de kern De Heilige Geest van vorig jaar en die van afgelopen juli. In beide gevallen was de uitreiking een mooi feest en waren de ontvangers even blij verrast.
Vorig jaar ging het om het echtpaar van Laar, Gerard en Margot, dit jaar om Charles Wilson. Zij ontvingen hun onderscheiding om totaal verschillende verdiensten.

Margot en Gerard zijn al heel lang werkzaam in het pastoraat. Ze hebben niet alleen de pastorale school gevolgd maar zijn voor veel mensen een luisterend oor en de helpende hand geweest door de jaren heen. Dit speelt allemaal al vanaf 1996.
Naast bezoekwerk en betrokken bij de ‘bloemendienst’ (een bloemetje voor de mensen die het nodig hebben) coördineert Margot al bijna een decennium lang de vrijwilligers die de bewoners van Oudshoorn naar de viering brengen. Zowel de vrijwilligers als de bewoners krijgen haar volle aandacht. En daarbovenop zingt Margot enthousiast bij de Cantores en schuwt ze het praktisch werk niet: al jarenlang bezorgt ze het parochieblad, samen met haar echtgenoot.
Ook echtgenoot Gerard heeft altijd veel aandacht (gehad) voor de bewoners van Oudshoorn die dat willen. Onder andere brengt hij bewoners naar de communievieringen op de woensdagochtend, doet hij ziekenbezoek en gaat naar mensen toe in de laatste fase van hun leven. Vanuit die achtergrond geeft Gerard sinds een paar jaar mede leiding aan de rouwgespreksgroep van de parochie. Maar ook hij deinst er niet voor terug de handen letterlijk uit de mouwen te steken: Gerard draaide beheersdiensten op de zondagochtend in de Bron en, zoals al gezegd, bezorgt hij nog steeds het parochieblad.
Op zondag 26 augustus 2018 kregen ze beiden de parochieonderscheiding uit handen van pastoor Ruud Visser. Ze waren er onmiskenbaar zeer verguld mee.
Het andere verhaal betreft de recent onderscheiden Charles Wilson. Zondag 7 juli jongstleden, tijdens de bijeenkomst in de Bron voor de vele vrijwilligers in de parochie, nog net voordat de voetbalwedstrijd vrouwen VS-NL begon die met behulp van een beamer en groot scherm door velen enthousiast gevolgd zou worden, riep pastoor Ruud Visser de jubilaris naar voren. Wat Charles tevoren niet wist was dat ook zijn vrouw en (klein)kinderen acte de présence gaven. Het werd jammer genoeg een kort feestje voor hen omdat de familie al gauw weg moest naar iets anders. Maar Charles stond te glunderen toen zijn inzet als ‘senior’-acoliet werd geroemd. Volgens de boeken al vanaf 1993. Tot 1995 waren er nog drie vieringen in de Bron, op zaterdagavond en twee op de zondagochtend en had de parochie de acolieten extra hard nodig.
Als acoliet begeleidt hij nu nog steeds de jonge misdienaars en is hij hulpkoster waar het maar even kan. Zoals hij zelf zei: ‘Ik vind dat je moet helpen als dat nodig is’. Een welverdiende onderscheiding dus ook voor Charles Wilson.

Foto 2

Frits Teule