Jongerenreis Taizé 2019

TaizeVerschillende jongeren uit onze parochie zijn de afgelopen zomer met pastor Sjoerd Zuidersma een week naar de broedergemeenschap Taizé in Frankrijk geweest. Onderstaand een verslag van een van de jongeren:
Er valt met een pen niet te beschrijven hoe geweldig dit avontuur was. Even weg uit het 'normale' drukke dagelijks leven; even in een soort bubbel leven. Toen ik voor het eerst over Taizé hoorde was ik heel enthousiast. Taizé was nog geweldiger dan ik me had voorgesteld.

Samen met veel verschillende mensen, uit verschillende landen toch één ding gemeen hebben: het geloof. Al beschouw ik mijn geloof als een geschenk en als iets moois, heeft Taizé me toch de mogelijkheid gegeven om bewust over mijn geloof na te denken.
De leuke dingen die ik in Taizé heb gedaan, hebben me verbondenheid met mijn leeftijdsgenoten gegeven. In Taizé helpt iedereen mee aan het dagelijks leven daar. Ik kreeg daarom ook een taak. Mijn taak was het verzorgen van de thee voor theetijd. Ik heb dagelijks thee gemaakt voor 3000 mensen met vijf Nederlandse meisjes en een Oekraïense jongen. Ik heb de kans gekregen om broeder Alois, hoofd van de Taizégemeenschap, vragen te stellen. Ook werd ik uitgenodigd door de broeders in hun huis; ze waren heel gastvrij.
Verder heb ik ook een Engelenspel gedaan. Je moest je naam opschrijven op een briefje en die werd in een hoed gedaan. Vervolgens moest je een naam uit de hoed pakken en voor diegene moest je een engel zijn die week. Maar dat moest wel geheim blijven. Zo heb ik voor mijn engel gebeden en ook mooie boodschappen geschreven. Ik heb ook Bijbelstudie gehad. Elke dag bespreekt een broeder een deel van een Bijbelverhaal. Vervolgens ga je met je eigen bijbelgroep hierover verder praten. Er komen hele mooie gesprekken uit en ik heb goed over mijn geloof kunnen praten. Ik zat met drie Nederlanders, drie Duitsers, twee Spaanse meiden en een Pools meisje in de bijbelgroep.
Wat ik heel mooi aan Taizé vind is dat mensen verschillende meningen hebben, maar toch zijn er dingen waar je het allemaal mee eens bent. Ik ben zeker van plan terug te gaan naar Taizé!

Maryam