Aanvullend nieuws uit de parochie

CoronavirusLiturgie vieren via livestream.
De vieringen van de Goede Week en van Eerste Paasdag in onze parochie waren via een livestreamverbinding te volgen. Dat heeft een groot aantal parochianen gedaan en wat nog belangrijker is: hun reacties werden in toenemende mate enthousiaster. De kwaliteit van de uitzending verbeterde per dag; en men voelde zich ondanks alle haperingen verbonden met de parochie. Het pastoraal team krijgt van alle kanten instemmende reactie op dit experiment. Veel dank gaat uit naar pastor Lâm, de computerpastor in het team, en naar Ronald de Waal, de webmaster van de parochiewebsite. Zij hebben de afgelopen week heel wat uren gestopt in het zoeken naar de verbetering van de kwaliteit van de uitzending. En Nienke Donker fungeerde op de achtergrond als ‘feedback’. Een grote moeilijkheid daarbij was de hoge ouderdom van de bedrading in de pastorie van de Bonifaciuskerk Deze bleek niet geschikt te zijn om een elektronische snelweg aan te leggen. Het is goed om met het oog op de toekomst dit mee te nemen bij de komende renovatie van de pastorie/het parochiecentrum.
De instemmende reacties van de parochianen heeft het pastoraal team doen besluiten om door te gaan met de uitzending van de zondagsliturgie. Ook aanstaande zondag zal dus de eucharistie in de Bonifaciuskerk meegevierd kunnen worden, van 9.00 – 10.00 uur. Het pastoraal team gaat daarin gezamenlijk voor en tot nader orde zal dat de komende zondagen steeds het geval zijn.
Op zondagmorgen van 9.00 – 10.00 uur is dus ondanks alle opgelegde beperkingen in onze parochie de mogelijkheid om de liturgie via een livestream mee te vieren.
Het pastoraal team.


Openstellen kerkgebouwen.
Iedere zondag maakt een aantal parochianen dankbaar gebruik van de openstelling van hun kerk. De Bernarduskerk, de Bonifaciuskerk, de Bron en de Engelbewaarderskerk: alle vier kerken van onze parochie zijn op zondagmorgen open, en de Bonifaciuskerk ook op zaterdagavond. Je kan er een kaarsje voor iemand opsteken, je kan er even bidden en mijmeren. Sommigen nemen er in dat uur even de tijd voor, anderen hebben aan een kort, intens moment genoeg. En zou er niemand komen, dan is het toch voor iedereen een teken van presentie: God is aanwezig, ook nu en je bent bij Hem welkom.
Vanwege de livestreamviering vanuit de Bonifaciuskerk op zondagmorgen is de tijd van de openstelling hierop aangepast: van 10.00 uur tot 11.00 uur.
Het overzicht van de openingstijden in zijn totaal is:
zaterdagavond: Bonifaciuskerk 18.45 – 19.45 uur
zondagmorgen: Bonifaciuskerk 10.00 – 11.00 uur
zondagmorgen de Bron 10.30 – 12.00 uur
zondagmorgen Engelbewaarderskerk 9.30 – 10.30 uur
zondagmorgen Bernarduskerk 11.00 – 12.00 uur

Uitstelling van het Allerheiligste.
Tijdens het openstellen van de kerkgebouwen van onze parochie in het komende weekend zal in de Bonifaciuskerk de monstrans met het Allerheiligste uitgesteld worden. Dat gebeurt tegenwoordig in katholieke kerkgebouwen hoogstzelden. Vijftig jaar geleden verdween dat gebruik, bijna van de ene op de andere dag: een verandering die roerloos passeerde. En dat was te begrijpen: de geloofsbeleving was in die jaren aan het veranderen. Jezus kwam mensen door de veelvuldige lezing van het Evangelie, waartoe het tweede Vaticaans concilie had aangespoord, op een menselijke wijze nabij. Niet zozeer in de onaantastbare gedaante van een ongebroken hostie, maar meer in de verhalen over zijn woorden en tekenen van barmhartige Liefde voor mensen. Hiermee werd de aandacht voor de uitstelling van het Allerheiligste minder vanzelfsprekend dan in eerdere tijden.
Toch is het ook mooi om ook de heelheid van het leven door, met, en in Jezus Christus te beleven in de aanschouwing van de monstrans met het Allerheiligste. En als er een dag is waarop dat zeer passend zou zijn, dan is het wel op de zondag dat het evangelie over de geloofsuitspraak van de apostel Thomas wordt gelezen. Ook bij hem gebeurt het. Hij kan in zijn oprechte geloof pas Jezus ontmoeten, wanneer hij de verrezen Christus met kruiswonden ziet, ja sterker nog: met zijn vinger kan betasten. Maar wanneer die ontmoeting er eenmaal mag zijn, blijft Thomas op gepaste afstand van Jezus. Hij hoeft de wonden dan niet aan te raken, hij is zelf geraakt. Zo mogen wij op deze zondag Thomas tot voorbeeld nemen. Nu wij in deze weken in de viering van de eucharistie niet het brood voor elkaar kunnen breken en daarin de Heer herkennen, kunnen wij op gepaste afstand de Heer zien. ‘Mijn Heer en mijn God!” De uitstelling van het Allerheiligste is zaterdagavond (18.45 – 19.45 uur0 en zondagmorgen (10.00 – 11.00 uur) in de Bonifaciuskerk. De ontmoeting is op gepaste afstand,
die bewaard blijft niet enkel tot de Heer, maar vanwege alle beperkingen ook tot elkaar.
Pastor Ruud Visser.

De pastores van de parochie H. Thomas zijn bereikbaar
In deze dagen, waarin het kerkelijk leven bepaald wordt door maatregelen i.v.m. met het voorkomenvan een verdere uitbraak van het coronavirus, zijn de pastores van de parochie op hun post. Dat betekent dat u bij hen uw verhaal kwijt kunt; zij zullen natuurlijk de geldende maatregelen in acht nemen. Zo mogen de bewoners van de woonzorgcentra en van dehuizen niet bezocht worden. Maar via de telefoon of via een e-mail kan natuurlijk altijd contact gezocht worden. Ook is er altijd iemand van de pastores aanwezig bij de openstelling van de kerken in het weekend. Maar dat is wellicht niet het juiste moment voor u om de aanwezige pastor aan te spreken. De telefoon of een e-mail is dan een eenvoudiger middel. Dit zijn de nummers en e-mailadressen:
Ruud Visser, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 06 20618148
Lâm Thê Nguyên, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 06 22087370
Sjoerd Zuidersma, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 06 22086108