Ad en Ventura

Piet“Hallo meneer Loog,” zegt Ventura een beetje zenuwachtig als ze alle moed heeft bijeengeraapt. Ze zet het hete water op tafel en meneer Loog schenkt voor hen thee in. “Wat leuk dat jullie er zijn kinderen en zeg maar Theo hoor. Wil je papa bedanken voor het pak bloem?” “Hoe gaat het op school met jullie?” Ad en Ventura voelen langzaam een rust over zich heenkomen door zijn vriendelijke en warme stem. Hij is best wel aardig en is heel geïnteresseerd in wie ze zijn en hun avonturen die ze beleefd hebben. Hijzelf heeft ook hele bijzondere dingen meegemaakt in zijn leven. “We hebben een vraag aan u die we u willen stellen. Papa zei dat u die vraag wel kon beantwoorden. Feline, een klasgenoot van ons vroeg zich af of God het koud heeft als het sneeuwt.

Wij vonden dat een hele goede vraag en mama en papa wisten het antwoord ook niet.” Er verscheen een kleine glimlach op het gezicht van Theo. Nadenkend strijkt hij met zijn hand langs zijn baard. “Jullie weten waarschijnlijk dat God met ons meeleeft. Hij kan met ons blij zijn, verdrietig zijn en zelfs ook boos zijn. Dat kunnen we lezen in de Bijbel. We weten daardoor aardig wat over God, maar eigenlijk ook niets. Alles wat wij vinden en zeggen over God klopt ook weer niet, want niemand, behalve Jezus, heeft God echt gezien. In die zin kennen wij God alleen door Jezus. Heeft God het koud in de hemel als het op aarde sneeuwt? Ik denk niet dat God daar boven in de hemel het koud zal hebben. Het hemels paradijs dat koud is, brrr, ik zou dat geen hemel noemen,” zegt Theo met een lach. “Mijn hemel ziet er anders uit. Lekker warm, zoals in het land waar ik vandaan kom. Met bomen en bloemen die heerlijk geuren en de mensen die ik zo mis. We zullen feest hebben met elkaar en samen het eten delen. Dat lijkt me wel een mooie hemel. Maar weet je Ad en Ventura, wij denken in zulke beelden. God is echter meer dan alles wat wij ooit kunnen bedenken. Dus mijn beeld van wat de hemel is zal wellicht ook niet kloppen. De hemel zal nog mooier zijn. God is heel creatief, wist je dat? Kijk maar naar jezelf, alles werkt en doet het. Je beweegt, groeit en kan nadenken. Alleen al onze hersenen zitten zo geweldig in elkaar. Zelfs de slimste artsen is het nog niet gelukt om zomaar leven te laten ontstaan. Elke plantje, dier en mens is anders. God had dat allemaal al in gedachte. Mooi hè?” Zo hadden Ad en Ventura nog niet naar henzelf en de wereld gekeken. Wat zijn zij en de wereld toch bijzonder! “Jullie zijn inderdaad bijzonder en de wereld ook,” zegt Theo knipogend. Verbaasd kijken de kinderen de oude wijze man aan. Kan hij hun gedachte lezen? Theo staat op en loopt naar een oude houten kast. Hij pakt een mooi houtgesneden kistje uit de la en legt het op tafel. “Ik ga jullie op reis sturen. Maak je maar niet ongerust. Jullie ouders heb ik al laten weten dat ik jullie op reis zal sturen. Daar liggen jullie rugzakken, die zij al voorbereid hebben voor jullie. Ik stuur jullie op reis naar Malawi. Een land met bijzondere mensen.” Ik wil dat jullie op zoek gaan naar vragen. Vragen van mensen. Verhalen van mensen, groot en klein. Verzamel ze voor mij en neem ze mee terug in dit kistje.” Snel staan Ad en Ventura op en pakken hun rugtassen. Theo staat op uit zijn stoel en geeft hen het houten doosje. De woonkamer begint opeens te vervagen en dan plots een helder licht. Als Ad en Ventura hun ogen weer openen, kunnen ze het niet geloven. Waar zijn ze nu weer in beland?
[Beste jongens en meisjes; meneer Theo Loog is een wijze oude man, die heel veel weet. Als jullie vragen hebben over het geloof, de kerk, over God of de bijbel. Stel al je vragen aan hem en misschien zal hij er antwoord op geven. Stuur mij een e-mail of brief en ik zal het doorgeven aan Theo. Hopelijk hebben jullie veel te vragen aan hem.]

Pastor Lâm
(Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. // 06-22087370)