Beelden in de Bonifaciuskerk

beeldenWat zou er op tegen zijn, als de heiligenbeelden, die vroeger in onze kerk vermanend op de beminde gelovigen neerkeken en hen aanspoorden tot vroomheid en kuisheid, weer op hun oude vertrouwde plaats zouden terugkeren? (Cees Breukel, Knooppunt december 1977).
Tot begin jaren ’60 van de twintigste eeuw waren er in de Bonifaciuskerk veel meer beelden dan nu. Op de steunpilaren van de buitenmuren zijn nog de ijzeren haken te zien waaraan de consoles met de heiligenbeelden bevestigd waren.

Zoals in vele andere katholieke kerken werden ook hier de beelden verwijderd.
In dit kader vertelt Henk Rozestraten in een interview in 2011: “En toen kwam deken Paap. Paap is de vernieuwer geweest. Hij heeft ook een stel beelden uit de kerk gehaald.”
In de notulen van het kerkbestuur wordt een aantal malen gesproken over de beelden.
*29 november 1961: “De beelden, die voorheen de zijgevels van de kerk sierden, zullen van de hand worden gedaan. Er heeft zich een koper gemeld voor deze beelden. Het kerkbestuur kan akkoord gaan met een prijs van fl. 10,- per stuk.” (± € 4,50)
*27 december 1961: “De oude beelden uit de kerk zijn allen verkocht voor een bedrag van fl. 200,-.” (± € 90,75)
*31 januari 1962: “Beelden, voorstellende een engel, welke vroeger in het priesterkoor stonden zijn voor fl. 175,- verkocht aan de parochie van Voorhout.” (± € 79,40).
Naast bovenstaande zijn er nog wat verhalen over de beelden in omloop
*Ze zijn in een leeg graf gegooid. Bij het schudden van graven begin jaren ’60 of ’90 zijn ze opgegraven.
*Ze zijn kapot gegooid, de schooljeugd heeft ze als stoepkrijt gebruikt.
*Volgens enkele parochianen waren de beelden onbeschilderd.
*Op 30 november 1960 vond het kerkbestuur dat het de hoogste tijd was de kerk eens goed schoon te maken.
*In de vergadering van 28 december 1960 besloot het bestuur van de kerk voor het eerst in 25 jaar de beelden grondig schoon te maken. Het werk begon op 20 februari 1961 (het begin van de 1ste volle week van de vasten). De H.H. Missen zouden worden gevierd in de kapel van het Jozefpension. Het is niet ondenkbaar zijn, dat de beelden in die tijd verwijderd zijn.
*In september 2019 zijn 13 sokkels/consoles uit de gewelven van de kerk gehaald.
Alle houten consoles verkeerden over het algemeen in vrij slechte staat van onderhoud.
We hebben één van de consoles opgehangen. Zo hebben we een beeld hoe het is geweest (weliswaar zonder beelden). Mijn vraag aan u is: wie helpt mij verder in de speurtocht naar de beelden. Belangrijkste vraag is: wanneer zijn ze weggehaald en aan wie zijn ze verkocht.
Uw reacties graag naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. onder vermelding van P. Hoeksel, beelden.

P. Hoeksel