In en om de Bonifaciuskerk, de vier jaargetijden

tuinHet hele jaar door zijn onze tuinmannen in de weer om de tuin rondom de Bonifaciuskerk en de pastorie te onderhouden. Het gaat met name om de tuin voor de pastorie, de tuin bij de Jozefzaal en de grote tuin achter de kerk en de pastorie.
Dit is een serieuze taak die door 5 à 6 mannen wordt geklaard op de dinsdagochtend. Het gaat al een jaar wat anders dan zij gewend zijn. Door de coronabeperkingen zijn de werkzaamheden anders ingevuld.

Er werd wisselend gewerkt met kleine groepjes. Wat regelmatig terug komt is het snoeien van de struiken, het maaien van het gazon, waarbij ook de bladeren worden meegenomen. Het afval wordt bewaard in de composthoop achterin de tuin. De compost wordt weer gebruikt als mest op de tuin. Ook wordt er rekening gehouden met de verschillende seizoenen. Zoals met december de bollen in de grond, daarna de bloeiende seizoenplanten en het onderhoud hiervan. Wat denkt u van de ligusterhaag aan de Hoflaan die een paar keer per jaar gesnoeid moet worden. In december wordt in de voortuin de kerststal weer neergezet. Als deze staat geeft dat veel positieve reacties. Ook wordt dan het kerstgroen verzameld, wat ingeleverd wordt door gulle gevers, voor in de kerk. Een week voor Palmzondag worden de buxushagen geknipt voor palmtakjes, om uit te delen.
Door het werk van vele handen staat de tuin er altijd netjes bij.

Ruud van Vliet