40 jaar werkgroep Repro Stichting De Bron

RepropgroepRegelmatig krijgen gemeenteleden en parochianen in Alphen-Noord bij het begin van bepaalde diensten of vieringen een liturgieboekje aangereikt. Ook liggen er elke week zondagsbrieven in de kerk om mee te nemen. Werk van werkgroep Repro Stichting De Bron, die al 40 jaar bestaat. Chrik van den Boom en Peter Sloothaak geven een kijkje achter de schermen van het werk van de Reprocommissie. Ook blikken zij kort terug.

Stencilmachine
“Op 1 november 1981 is de Reprocommissie opgericht door de toenmalige Raad voor Kerk en Samenleving, een samenwerkingsverband in de Bron van de rooms-katholieke parochie en de gereformeerde en de hervormde gemeente,” begint Chrik te vertellen, “het ‘drukken en nieten’ is gestart met een stencilmachine bij iemand thuis. Later verhuisden wij naar een ruimte in gebouw ‘Onderweg’ en een zaal in de Bron. Inmiddels werken wij al langere tijd met hedendaagse technieken in een ruimte van de voormalige kosterswoning bij de Goede Herderkerk.”

Werkzaamheden
Coördinator en drukker Peter Sloothaak begint met voorstellen van de vijf andere medewerkers van de Reprocommissie: “De drukkers Wilco Mensen, Frans van der Laar, Fons van der Sande en Kees Speet, en penningmeester Joop Bennebroek. Vier dagdelen per week is een van ons aanwezig voor de uitvoering van de werkzaamheden: op maandag- en dinsdag- en donderdagmorgen en op woensdagmiddag. Wij beginnen met het controleren of de aangeleverde stukken op de juiste manier zijn aangeleverd en nemen zo nodig contact op met de aanbieder voor overleg over eventuele aanpassingen. Soms gaat het om losse afdrukken, maar vaker gaat het om boekjes in klein formaat, waarbij wij de gedrukte vellen moeten samenvoegen, vouwen, nieten en snijden.”

Braderie-geel
“De laatste jaren drukken wij hoofdzakelijk voor de protestantse zondagsdiensten de Bron en de Goede Herderkerk, en voor de parochie in de Bron en St. Bonifaciuskerk,” vervolgt Joop. “Daarnaast verzorgen wij drukwerk voor verenigingen en incidenteel ook voor andere kerken. Om zo goed mogelijk in te kunnen spelen op de wensen van de opdrachtgever, beschikken wij over een behoorlijk aantal verschillende kleuren papier. Voor de Braderie, één van onze vaste klanten, is natuurlijk maar één kleur bespreekbaar: Braderie-geel!” Op de vraagt wat ‘het leuke’ aan dit werk is, antwoordt Peter: “Het zoeken naar een oplossing voor de uitvoering van een opdracht die in eerste instantie een probleem oplevert. Natuurlijk gebeurt het wel eens dat een opdracht te laat binnenkomt en dan ga je zaterdag nog aan de slag voor het boekje van zondag. Maar dat zijn gelukkig uitzonderingen. Het blijft leuk om samen met anderen, ondanks de beperkte mogelijkheden van de printermachine, toch een mooi resultaat te bereiken.”

 

 

 

 

 


De werkgroep Repro, van links naar rechts:
Fons van der Sande, Wilco Mensink, Kees Speet, Joop Bennebroek,
Peter Sloothaak en Frans van der Laar.