Hilboesen orgel in de St. Bonifaciuskerk

Hilboesen orgelHet bestuur van de parochie heeft besloten om het orgel in de St. Bonifaciuskerk een grote onderhoudsbeurt te laten geven. Inmiddels is er een orgelbouwer voor gevonden die het project gaat uitvoeren. Een plaatselijke aannemer wordt daarbij betrokken.
Het gaat hier om een uniek orgel van de orgelbouwer Hilboesen. Orgelbouwer Hilboesen was een leerling van de orgelbouwer Ypma te Alkmaar. Ypma dacht dat Hilboesen zijn bedrijf zou overnemen.

Eis was wel dat Hilboesen met de dochter van Ypma zou trouwen. De natuur had iets anders in gedachte. Hilboesen had meer oog voor de vrouw van Ypma. Hilboesen is toen als zelfstandig orgelbouwer gestart.
In 1900 bouwde Johannes Hilboesen het orgel van de St. Bonifacius kerk. Het orgel is uniek vanwege de grootte. Van de Hilboesen zijn alleen maar kleinere orgels overgebleven.
In de loop van de tijd is het orgel diverse keren aangepast naar de eisen van die tijd.
Voordat er begonnen kan worden met het onderhoud is eerst geïnventariseerd welke registers van het orgel niet tot het oorspronkelijke orgel behoren. Een register is eenvoudig gezegd een verzameling pijpen van verschillende toonhoogte en daarmee verschillende omvang. Nagegaan is ook welke aanpassingen nodig zijn om de betreffende registers eventueel te vervangen voor de oorspronkelijke registers met de oorspronkelijke klank. Gelukkig zijn hiervoor geen extra aanpassingen nodig.
Bij de aanpassing zijn er registers vervangen door registers met een vaak schellere klankkleur. Bij de vervanging in de jaren 70 zijn er veel pijpen weggegeven of verkocht aan parochianen. Een deel van die pijpen is in een rek gezet in de sacristie. Na een oproep of men die pijpen zou willen afstaan aan de parochie zijn een aantal positieve reacties gekomen. Onder andere vanuit de Scheepjeskerk heeft de heer Jan Wesselingh een drietal pijpen overgedragen (zie de foto).
Belangrijk is nog wel te weten dat het nu alleen om het onderhoud gaat. Bij het onderhoud gaat het hele orgel uit elkaar, worden de pijpen gereinigd en worden de balgen vervangen. Ook andere noodzakelijke verrichtingen worden uitgevoerd. Als laatste wordt het orgel weer helemaal gestemd. Na het onderhoud wordt verder bekeken of er registers vervangen gaan worden en welke dat zullen zijn. Omdat hiermee nogal wat kosten gemoeid zijn wordt ook gezocht naar een verdere financiering. We houden u op de hoogte en zullen in de nabije toekomst om uw hulp in welke vorm dan ook vragen.

Ruud Miedema, lid commissie van beheer