Santiago de Compostella is bereikt!

SantiagoZondag 1 mei jl. startten Jannie en Hennie Meijer hun pelgrimstocht per fiets van Koudekerk aan den Rijn naar Santiago de Compostella aan de Westkust van Spanje. Een droom die door corona was uitgesteld maar nu toch eindelijk werkelijkheid werd. En inmiddels hebben zij op 2 juni, een maand en een dag na hun vertrek van de Scheepjeskerk aan Hazerswoude-Rijndijk, in goede gezondheid de gedroomde plek bereikt. Een bijzondere prestatie om trots op te zijn!
Na de reiszegen van pastor Peeters en het hartverwarmende uitzwaaien door familie, vrienden en kennissen fietsten Jannie en Hennie via België en Frankrijk over de Pyreneeën naar Spanje. Een tocht van 2671 kilometer op e-bike (Jannie) en fiets (Hennie) met kleine tent en minimale uitrusting. Op de afbeelding is de route te zien die zij hebben afgelegd.

De pelgrimstocht naar Santiago is een eeuwenoude tocht naar het graf van apostel Jakobus. Vaak afgelegd met religieuze motieven, maar zeker ook vanwege het cultuurhistorische erfgoed en fysieke uitdaging. Dat deze tocht nog steeds ontzettend populair is bleek wel uit de drukte onderweg: bijna alle overnachtingsplekken voor pelgrims waren vol. Gelukkig konden Hennie en Jannie altijd met hun tent ergens terecht en dat bracht hen op bijzondere plekken.

certificatieEn toen was het zover: na het scannen van hun QR-code en 200 wachtenden voor hen ontvingen Jannie en Hennie op de tweede dag van de maand juni de certificatie voor het afleggen van de ‘Camino de Santiago’, de weg van Sint Jakobus. “Dit wachten kostte bijna net zoveel energie als een dagetappe!”, grapte Hennie. Maar het is gelukt, nu maar hopen dat het certificaat ongeschonden de terugweg doorkomt - net als zijn eigenaren.

En nu? Nu moeten zij nog terug! Ook dat doen zij fietsend, maar via een andere route dan de heenweg. Zo zullen zij door Spanje fietsen richting Lourdes, en dan omhoog door Frankrijk naar huis. Hun rugzak is nu al voor een groot deel gevuld met prachtige ervaringen. Hopelijk komen er nog velen bij en blijft Jakobus als beschermheilige van de reiziger hen vergezellen op dit onvergetelijke avontuur.

Namens Jannie en Hennie willen we iedereen nog hartelijk danken voor het uitzwaaien op 1 mei. Dat zorgde voor flinke mentale meewind op hun reis.

Linda Meijer-Wassenaar