Eindverslag van onze pelgrimstocht naar Santiago de Compostella

eindverslagNa 2,5 maand en 5959 kilometer fietsen, zijn wij weer terug op het thuisfront! Wij hebben heel veel mooie mensen mogen ontmoeten op onze reis. Ook van de natuur waren wij erg onder de indruk en gaf ons het gevoel om nog zuiniger met de natuur om te gaan.
Onderweg kwamen wij veel lopende pelgrims tegen en die waren soms ook in ons hostel of auberge. Daar zaten wij gezamenlijk aan tafel en aten wat de pot schafte! De gesprekken, die wij daar voerden waren zeer waardevol.

Met soms vier nationaliteiten was de voertaal Engels. Ook op de camping was de saamhorigheid tussen de pelgrims groot en werd er van alles gedeeld, zoals toiletpapier! Want 6 rollen in je fietstas is niet handig! Ook hebben wij veel kerken van binnen gezien om de nodige stempels binnen te halen, maar zeker ook om kaarsjes aan te steken voor alle mensen, die in ons hart zitten en aan wie wij die belofte gedaan hebben. Natuurlijk hebben wij ook mindere momenten gehad, zoals een hele dag op een grote weg fietsen, waar de auto’s langs je heen raasden en het heel warm was of juist veel regende. Of dat je na 80 kilometer fietsen dacht op de camping aan te komen en er dan achter kwam dat je nog 20 kilometer verder moest, omdat de camping er niet meer was. Dit gold ook voor de boodschappen, die niet altijd te koop waren. Tip: gooi nooit het oude stokbrood weg, voordat je een nieuwe hebt. Pastoor Peeters had ons een gebedenboekje meegegeven, met daarin o.a. een gedicht over de vogels, die zich geen zorgen maakten voor morgen, want: God zorgt voor alles! Op de terugreis zijn wij langs Lourdes gekomen. Hier waren wij diep van onder de indruk!
Op de camping in Lourdes kwamen wij een Nederlands echtpaar tegen, die al jaren de zieken begeleidt en zij boden ons aan onze gids te zijn in Lourdes.
Wij hebben de lichtjesprocessie meegemaakt en waren zeer onder de indruk van het Ave Maria. Dit lied klonk prachtig over het plein en werd door veel mensen in allerlei nationaliteiten beluisterd.
Wij zijn op 1 mei met de zegen en het luiden van de kerkklokken vanuit de Bernarduskerk vertrokken. Wij waren tot tranen toe geroerd bij dit afscheid. Wij hebben bijna 3 maanden over onze reis gedaan. Het heeft ons veel goed gedaan.

Janny en Hennie Meijer