Vanuit de kern

Vanuit de kernBij het schrijven van dit stukje staan we aan de vooravond van de startzondag in de parochie. (Die bij het lezen hiervan alweer achter de rug is). Het mooie van deze startzondag is, dat we als parochianen vanuit de verschillende kernen in één viering bij elkaar komen. Samen het nieuwe parochiejaar starten. Het gevoel om te horen bij/en onderdeel zijn van een parochie is bij dit samenzijn groter, omdat het alle kernen bij elkaar brengt.

Voorgangers, muziek, parochianen; eenieder draagt bij aan dit samenzijn. Een zogenoemd ‘bruggetje’ is in deze tijd snel gemaakt. Want de viering van startzondag houdt in dat er op de andere locaties dit weekend geen vieringen zijn.
Waarom dit bruggetje?
Onlangs is er voor de HH. Engelbewaarderskerk een energie-verduurzamingsscan gemaakt. Hierin opgenomen staan verbeterpunten voor korte en langere termijn. Onder andere het verdichten van kieren, optimaliseren van de verlichting (naar led), dubbelwandige koepel. Maatregelen die snel uitgevoerd kunnen worden en een beetje zullen helpen in energiegebruik. Maar het overzicht maakte ook duidelijk dat de kerk grootverbruiker is van met name gas en in wat mindere mate van elektriciteit. Het gebouw warm stoken kost veel gas. De stijgende energieprijzen zullen ook zwaar op de parochie gaan drukken.
Op het kerkhof staat een aantal bomen die te veel overlast geven aan de gebouwen van “De Juffrouw”. Ze hellen over en de takken zwiepen tegen het gebouw aan. Deze worden onder deskundige leiding van Jan Koeckhoven verwijderd, zodat ze geen gevaar meer opleveren.
De goed werkende tuinploeg heeft het kerkhof, de parochietuin en de beuken goed onderhouden afgelopen zomer en flink water gegeven, waar nodig. Inmiddels is dat niet meer nodig.

Vanuit de commissie van beheer, Andries Kerkvliet