Sobere maaltijd op 1 maart jl. in de Bron

Sobere maaltijd 1 maartAfgelopen woensdagavond is er een sobere maaltijd gehouden met als thema
“Oekraïners in Alphen aan den Rijn”. Er waren 21 deelnemers.
De avond is georganiseerd door een Werkgroep van Goede Bron, samen met Marchien en Truus van onze Pastoraatgroep van kern De Heilige Geest. De maaltijd bestond uit 2 kommen heerlijke soep en stokbrood.

Mij is gevraagd om mijn ervaringen met de hulpverlening door de gezamenlijke kerken aan Oekraïners in Alphen deze avond te delen. Hierop heb ik een Nederlandse, die van oorsprong uit Oekraïne komt, gevraagd om haar verhaal te doen over de in Oekraïne levende familie; 2 nichten van haar met hun gezin hebben hun stad moeten verlaten, nadat deze was ingenomen door de Russen en zijn , via een veiligere route, na een tocht van 11 dagen, uiteindelijk in Nederland terecht gekomen. Vrienden van haar, die wel via de vuurlijn zijn gevlucht, hebben dit ter nauwer nood overleefd.

Na mijn inleiding heeft zij dit verhaal verteld. Een nicht met haar gezin heeft bij haar ingewoond en heeft al snel, met behulp van het Rode Kruis, een gastgezin gevonden. Ook het andere gezin heeft inmiddels onderdak gevonden. Een van hen werkt inmiddels 1 dag in de week als muziekdocente.

Na de tweede kom soep heb ik 2 in de locatie Kees Musterstraat verblijvende Oekraïense dames geïnterviewd. Een van de dames, Nadia, woont met 5 kinderen in een kamertje. Een van de kinderen is autistisch. In Oekraïne had hij privéles; dit is op de “Op Maat” school niet mogelijk. Zij ontvangt inmiddels hulp van “Go voor Jeugd”.
Nadia werkt bij Post NL en krijgt alle medewerking om er ook voor haar kinderen te zijn.
Ze ziet het voorlopig niet zitten om terug te keren naar haar land en hoopt in Nederland voor haar kinderen een toekomst op te kunnen bouwen.
De tweede dame, Lyka, was met haar 4 kinderen gevlucht uit Kiev en eerst op de crisisopvang in de Tennishallen terecht gekomen. Haar man en zijn broer hebben eerst meegeholpen in het vrijwilligersleger voor het verlenen van allerlei hulp. Zij mochten op een gegeven moment het land verlaten omdat de strijd was geluwd.
Ook Lyka en haar man hebben werk gevonden; de kinderen gaan op school naar de Fontein en naar het GH Lyceum. Beide dames zijn tevreden over de opvang en zijn ook blij dat ze goed worden begeleid door de Gemeente en Participe.
De vrijwillige bijdrage voor deze avond was € 119. Dit mag ik besteden aan een voor de Oekraïners bestemd doel. Er was al eerder om een tafeltennistafel gevraagd bij de Kees Musterstraat. Ik wil hierover met de Gemeente contact opnemen.

Ad Janmaat