Dag van het Jodendom

JodendomOp 17 januari, organiseerde de werkgroep volwassenencatechese, in samenwerking met pastoor Visser, een bijzondere activiteit naar aanleiding van de Dag van het Jodendom: Het Nationaal Holocaust Namenmonument in Amsterdam. De koffie/thee stond klaar en pastor Lâm heette ons, deelnemers, en de inleider, Ad Goes, welkom.

Pastoor Visser startte met een inleiding over de betekenis van de namen die, wij mensen, dragen. Hiermee wordt iemand immers gekend en aangesproken.

Met een thema dat een opmaat was voor alle activiteiten van deze dag.

‘Een mens is pas vergeten als, zijn naam is vergeten’.

Het woord was daarna aan de heer Ad Goes. Hij werkte vanuit zijn professionaliteit mee aan de totstandkoming van het Nationaal Holocaust Namenmonument.

De lichtbeelden gaven ons een goede indruk over het ingewikkelde proces (2016) dat voorafging om het monument te verwezenlijken. Het monument was een opdracht van het Nederlands Auschwitz Comité. Het ontwerp van architect Danièl Libeskind, om de namen van alle Nederlandse slachtoffers van de Holocaust: Joden, Roma en Sinti, niet te doen vergeten. Het monument omvat vier Hebreeuwse letters, לזכר, die staan voor "ter herinnering". Als bezoekers de gedenkplaats binnenkomen treden zij een labyrint van gangen binnen met aan beide zijden twee meter hoge bakstenen muren. Op elk van de 102.000 stenen werd een naam, geboortedatum en de leeftijd bij overlijden gegraveerd, zodanig dat de namen van de slachtoffers aanraakbaar zijn. Het monument werd in 2021 gerealiseerd en geopend.    

Hierna gaf pastoor Visser uitleg over de Stolpersteine en wandelden wij naar het gemeentehuis. We bezochten er de drie Stolpersteine die voor het gemeentehuis in Alphen aan den Rijn werden geplaatst op 15 november 2020, naar een idee van de beeldend kunstenaar Gunter Demnig uit Duitsland. Stolpersteine zijn struikelstenen of gedenkstenen. Het zijn messing plaatjes op stenen van tien bij tien bij tien centimeter die op plekken voor woonhuizen of bedrijven zijn geplaatst waar voor de Tweede Wereldoorlog Joodse families woonden. Ook in andere gemeenten zijn zulke stenen geplaatst.  

Na de lunch vertrokken we naar het doel van deze dag. Via Amsterdam Arena en de metro naar de Weesperstraat, waarnaast het Nationaal Holocaust Namenmonument is gebouwd.

Het was een mooie zonnige januaridag, maar ondanks dat was het confronterend om langs de vele namen en data te lopen van geboorten en overlijden. Veelal in stilte. Stilte, om de namen van alle slachtoffers van de Holocaust te gedenken die in dit labyrint zijn samengebracht. Waaronder ook de naam van Anne Frank.

Deze dag droeg het thema: ‘Een mens is pas vergeten, als zijn naam is vergeten’. Opdat wij hen in herinnering houden.

Na een goede en ook gezellige afsluiting, met dank aan Ad Goes, eindigde deze indrukwekkende dag en keerden wij huiswaarts. Met veel dank voor de organisatie aan de werkgroep Volwassenencatechese.

Een deelneemster