In en om de kerk

In*Deze week kwamen er bij het stofzuigen van de kerk nog dennennaalden mee en ergens lag nog wat vergeten kerstversiering. En toch zijn we inmiddels in de Veertigdagentijd beland op weg naar Pasen.

* De Veertigdagentijd begon met een mooie oecumenische Aswoensdag viering in de koorzaal van de Brugkerk waarin ds. Biesheuvel en pastor Lâm voorgingen en het Bernarduskoor zong. Nelly Devilee was de lector. Het koor werd door Anne-Marie de Groot-Wesselingh begeleid op de vleugel, waarover u in het vorige parochieblad kon lezen. Het Bernarduskoor is nu volop bezig om de liederen te oefenen, die zij zingen tijdens de Evensong op 19 maart in de Bernarduskerk en op 26 maart in de Adventskerk.

*Zaterdag 11 februari was er een uitvoering in de Bernarduskerk van het Luna Kamerkoor. Het Luna Kamerkoor is in 1997 opgericht en voert per jaar 2 bijzondere projecten uit. In dit concert op 11 februari stonden de gezangen die (in)direct met Maria te maken hebben centraal. Deze keer is gekozen voor een vrouwenkoor, bestaande uit 24 gevorderde, enthousiaste zangeressen, onder hen Mechtild Oostdam-Wesselingh en Trees Wesselingh. Ook Anne-Marie de Groot-Wesselingh had een aandeel in het programma. Heel bijzonder was dat hun moeder (Bep Wesselingh-de Jong) in deze week 100 jaar geleden geboren was. Ook mijn moeder (Marie de Boer-van Wieringen en hun vriendin Nel Koot-Verkleij) werd geboren in 1923 en zij groeiden met elkaar op in de Groenendijk. Stoere vrouwen, die grote gezinnen kregen en het leven niet cadeau kregen maar ons tot voorbeeld zijn. Aan deze vrouwen en alle stoere vrouwen, goede moeders, waar ook ter wereld werd dit concert opgedragen. Het was een mooi concert en een prachtige avond voor het aanwezige publiek en zeker ook voor het koor.

*De energiekosten zijn vaak het onderwerp van gesprek en voor veel mensen een bron van zorg. Ook voor de kerken, daarom ging vanaf januari om en om op zondag de deur van de Engelbewaarderskerk (Dorp) en de Bernarduskerk (Rijndijk) open. Een compliment voor allen die de moeite nemen om op zondagmorgen de Gemeneweg over te gaan om samen te kerken en daarna bij te praten bij de koffie. Op zondag 2 april, palmzondag, stoppen we daar weer mee, maar we houden elkaar in het oog. De vieringen op Witte Donderdag, Goede Vrijdag en de Paaswake zijn in de Engelbewaarderskerk en dan zal er gezongen worden door de zangers en zangeressen vanuit de kern Michael en Bernardus.

*Misschien hebt u gedacht: heb ik nou de parochiecontactmiddag gemist of ben ik die vergeten? De kerk vonden we te koud voor een prettig verblijf en de Rijnzaal en de hal echt te klein voor een flinke groep. Bovendien is corona nog steeds niet echt weg. We hebben de contactmiddag verschoven naar de zomer. U hoort ervan!

 

Tineke Heemskerk