In en om de Kerk

In en om de KerkEigenlijk moet ik schrijven: in en om de Bernarduskerk, want daar gaat dit artikel speciaal over. Inmiddels zal het wel duidelijk zijn, dat op zondag 2 juni de laatste viering is in deze kerk. De pastoor schreef u er een brief over.
Maar hoe nu verder? De klok van de Bernarduskerk zal ons op zondag niet meer oproepen om te komen. In de drie andere kernen van de Thomasparochie zijn wij van harte welkom. De keuze is aan u. U bent ook welkom op vrijdagochtend om half 10 in de Herbergier, in de wijk Rhynenburch. Na de laatste viering op 2 juni worden er veel zaken zoals de altaren, de beelden, de kandelaars langs de zijwanden, weggehaald uit de kerk. Waar gaat dat heen? zult u zich afvragen. Het kan een andere bestemming zijn binnen de parochie. Of voorlopig in een opslag van het bisdom en van daar uit wordt er een bestemming gezocht. De glas in loodramen, de banken, stoelen en ook het orgel blijven gewoon in het gebouw.
Wat kan en mag nog in de kerk na het onttrekken aan de eredienst? Daar is op dit moment nog geen duidelijkheid over. De denktank denkt nog steeds en het kettingbeding gekoppeld aan de verkoopovereenkomst geeft daar nog geen duidelijkheid over.


Misschien heeft u ook het gevoel dat het onttrekken van aan de eredienst in de Bernarduskerk een heel herkenbaar verdrietig en ontheemd gevoel geeft, waar velen last van hebben. Daar heb ik ook last van. Er kwam een lied bij mij op en enige zinnen van dit lied wil ik graag met u delen:
Door de wereld gaat een woord en het drijft de mensen voort.
Breek uw tent op ga op reis naar het land dat ik u wijs.
Velen die de moed begaf blijven staan of dwalen af.
Hunkerend naar hun oude land.
Reisgenoten, grijp hun hand.

Tineke Heemskerk-de Boer